5 vinkkiä autokoulun valintaan

 

Tässä artikkelissa kerron 5 vinkkiä siihen, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon, kun teet valintaa autokoulun ja ajo-opettajasi suhteen.

 

Autokoulu on iso sijoitus. Enkä tarkoita nyt vain rahaa. Samalla sijoitat itsesi ja läheistesi turvallisuuteen, terveyteen ja tulevaisuuteen vuosiksi ja vuosikymmeniksi. Liikenne ja kuljettajuus on iso ja merkittävä osa elämää.

 

Autokoulujen ja ajo-opettajien vertailu on vaikeaa. Yleensä kaikkien ajo-opetusta antavien tahojen meriitit ovat samat; turvallisuus ja rentous.

 

1. Kysy, mihin hinta perustuu

Älä tyydy pelkkiin tuntimääriin.

Periaatteessa maksat opetuksesta ja palvelusta. Autokoulu on asiantuntijapalvelu. Mielestäni siihen kuuluu myös sellainen ohjaus ja ongelmanratkaisu, jota asiakas ei edes osaa pyytää. Autokoulun pitää osata kertoa, miksi heidän tuntihintansa ovat sellaiset kuin ovat ja miksi he ovat kilpailijoitaan halvempia tai kalliimpia.

 

Mieti, mistä haluat maksaa.

Voit ajatella hyväksi palveluksi sen, että pääset viikoittain ajotunnilla kotoa hallille tai tallille. Se ei ole ajo-opetusta vaan taksipalvelu, jossa sinä ajat. Tehokas ja kallis ajoharjoitteluaikasi kuluu ajeluun ja pahimmassa tapauksessa joudut ostamaan lisäajotunteja läpäistäksesi ajokokeen. Toki, voihan olla, että tämä on autokoulun tarjoama ja sinulle lisäarvoa tuova palvelu vaikkapa ajopelkosi voittamiseen. Tärkeää on, että ymmärrät, mitä ostat ja miten hyödyt siitä.

 

Haluatko ajaa simulaattorilla? Haluatko sinne mukaan opettajan ihan oikeasti vai riittääkö, että simulaattori opettaa ja opettaja valvoo etävalvomossa. Miksi juuri tämän autokoulun simulaattoriopetus on hyvää, mikä siinä on sinulle arvokkaampaa kuin muilla?

 

Miten opiskelet teoriakokeeseen? Millaisia vaihtoehtoja autokoulu tarjoaa, mikä heidän verkko-oppimisympäristössään on muita parempaa? Tällä hetkellä lähes kaikki Suomen autokoulut tarjoavat saman toimittajan verkko-oppimisympäristön ja samat virtuaalitunnit.

 

 

2. Tapaa opettajat

Juttele opettajien kanssa.

Ei riitä, että autokoulun toimistopalvelut on hyviä ja toimistoassari mukava. Olet opettajan kanssa suurimman ajan autokoulustasi. Mätsääkö teillä jutut yksiin? Vaihtuuko opettaja ja kuinka usein? Voiko opea vaihtaa, jos toisen kanssa ei oppiminen etene?

 

Kysele opettajien meriiteistä!

Jarrua osaa polkea kuka vain, mutta ostat opettajan etkä jarrumiestä. Taitava motoristi tai paljon ajanut kuljettaja ei ole sama asia kuin hyvä moottoripyöräkouluttaja.

 

Opettajan tehtävä on ohjata sinua oppimaan. Se vaatii taitoa ja työkaluja tunnistaa, millainen juuri sinä oppijana olet. Kokemuksesta on apua, mutta opettajan työkalupakki kasvaa myös opiskelemalla ja kouluttautumalla. Mihin opettajat ovat erikoistuneet? Miten he kouluttavat itseään, pitävät taitojaan yllä ja kehittyvät?

 

Mitkä ovat tavoitteesi?

Haluat oppia ajamaan, eikö vain? Toivottavasti haluat myös hyväksi ja turvalliseksi kuljettajaksi, etkä vain rämpiä rimaa hipoen tutkintoa läpi. Haluatko olla ylpeä ajotaidostasi, ethän halua kenenkään pelkäävän kyydissäsi?

 

Uusien asioiden oppiminen ei ole aina mukavaa ja helppoa. Ajotunnit saattavat joskus jännittää ja ajossa voi tulla tunteita herättäviä tilanteita. Ajotunnilla pitää olla hyvä ilmapiiri ja molemminpuolinen luottamus asioiden tekemiseksi yhdessä, mutta ammattilainen osaa pitää asiat asioina ja ottaa sinut huomioon ihmisenä.

Sinulla, opellasi ja autokoululla tulee olla yhteinen tavoite.

 

 

3. Sovita ajoneuvoa

Kivalla kulkuneuvolla on kiva treenata.

Tämä on tosi tärkeää, etenkin, jos olet tarkka yksityiskohdista, olet alle 165 cm pitkä tai olet keskivertokuskia isokokoisempi. Käy siis etukäteen tutustumassa myös opetusvälineisiin.

 

Jos lähtökohta on, että pelkäät koulun moottoripyörää, ällöät ajovarusteita tai inhoat autoa, oppiminen ei ole mukavaa eikä välttämättä niin kovin tuloksellista ja helppoa.

 

Autolla ei ole kovin merkityksellistä, millainen se muuten on. Verotuksellisista ja turvallisuussyistä autokoulujen autot on yleensä uusia. Hyvä ope kyllä opettaa niin, että opit ajamaan kaikilla autoilla. Kunhan se on turvallinen ja pidät siitä!

 

 

4. Seuraa liikenteessä, kysele haukkuja

Kuljettajakoulutus perustuu turvallisuuden edistämiseen, ei ajokorttien myyntibisnekseen.

Turvavarusteet on yksi merkittävä tekijä, kun autokoulut valitsevat ajoneuvojaan. Missä kunnossa 2-pyöräisten ajovarusteet on? Onhan kypärät kunnollisia, kolauksia kestäviä kuitukypäriä eikä täynnä skraiduja olevia muoviämpäreitä? Onko mopot kulkeneet enemmän kupeellaan kuin pyörillään? Onko autojen rengasasiat kunnossa, tuulilasit puhtaita?

 

Opetusautot eivät aina liiku turvallisesti ja sääntöjen mukaan, eikä opettajakaan aja itse virheettömästi. Autopesuunkaan ei aina ehdi. Mutta miten ajo-ope tai autokoulun henkilökunta oikeasti toimii? Olisihan se vähän outoa, jos ope pyöräilisi ilman kypärää, ajelisi moottoripyörällä T-paidassa, ajelisi ylinopeutta tai kävelisi punaisia päin. Onko heille ok vaarantaa itseään tai muita, jos siitä ei saa sakkoja?

 

Millaisia kannanottoja opettaja tai autokoulu esittää julkisesti? Kommentoivatko somessa, osallistuvatko paikalliseen päätöksentekoon? Arvostetaanko enemmän liikenneturvallisuutta vai bisnestä, onko opettajat kutsumusammatissaan?

 

Millainen ope on ajo-opetuksessa?

Kaikilla ihmisillä on joskus huonoja päiviä ja moni ope tekee pitkää päivää. Millainen mielikuva sinulle tulee ihmisen jaksamisesta ja välittämisestä, jos näet hänet päivittäin töissä aamulla ja illalla? Ope on ahkera, mutta kärsiikö työnlaatu, jos kuukaudessa työtunteja on 200?

 

Millaisia hetkiä ja kohtaamisia opetuksessa näet? Tietenkin ope keskittyy ja toisinaan näyttää myrtsiltä, mutta näkyykö iloisia ja yhteisöllisiä hetkiä? Onko ope iloinen ja eläväinen vai rauhallinen takaikkunasta katselija? Riippuu täysin sinusta, kumman tyypin kanssa viihdyt autossa paremmin.

 

 

5. Älä pelkää olevasi vaikea!

Olethan tekemässä merkittävää sijoitusta!

Milloin viimeksi olet tehnyt 500-2000 euron ostopäätöksen näkemättä ja testaamatta sitä, mitä ostat? Koemakaat sängyn ja istut sohvan huonekalukaupassa. Ajoneuvoa ostaessasi menet koeajolle ja tutkit sen taskulampulla.

 

Ostat ajotaitoa, turvallisuutta ja terveyttä itsellesi ja läheisillesi, ehkä koko loppuelämäksesi. Et siis ajokorttia.

 

Ajotaitosi ja se, millaisena kuljettajana kortin saat, määrittelee sinua ja elämääsi enemmän kuin uskotkaan.  Ajotaito on helposti arvosteltava asia, jonka perusteella muut sinua arvottaa ja arvostaa. Käytä siis hiukan vaivaa ja aikaa miettiessäsi, miten ja kenen kanssa ajotaitosi hankit.

 

Ja vaikka olisitkin vaativa ostopäätöstä tehdessäsi, saat ainakin sen jälkeen hyvää palvelua! 😉

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s